Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools
Sections
You are here: Home / Family / travel / tiotips

tiotips

Tio tips kring billiga resor

Tio tips när du bokar lågprisflyg

1
En grundregel för lågprisflygbolagen är att man bokar och betalar online, plus att det gäller att boka så tidigt som möjligt för att få de billigaste biljetterna (det finns olika prisklasser på varje plan och de billigaste biljetterna tar så klart slut först). Hur lång tid i förväg man kan boka varierar, men det är vanligt med mellan fyra och sju månader.

2
Många lågprisbolag har kampanjpriser (ofta ner till bara ett par hundralappar med skatter och avgifter inräknade). Därför lönar det sig att kolla deras sajter ofta.

3
Om du bokar med något bolag som flyger från Sverige, anges priset ofta i svenska kronor. Annars används lokal valuta eller dollar. Kontrollera vilken valuta som gäller när du får upp prisuppgifterna för ett flyg (det står vanligen under vilken valuta som används). Du kan räkna om valutakurser på:
www.oanda.com/convert/classic

4
Språket på bokningssajterna är vanligen engelska, förutom för några bolag som flyger från Sverige (Ryanair, Sterling, Fly Nordic, Air Berlin) som har sajter på svenska.

5
De flesta lågprisbolagens sajter har kartor (route map) där du kan klicka på destinationer och se vart de flyger.

6
Lågprisbiljetter går vanligen inte att boka om eller så är det en hög ombokningsavgift (plus krångligt att göra det om du inte är vid deras kontor på flygplatsen).

7
Om du bokar en serie flyg­ningar, ha inte för snäv tidtabell. Om ett flyg är försenat och du missar nästa får du inte några (eller endast lite) pengar tillbaka plus att du måste köpa en ny biljett vilket kan bli dyrt med kort varsel. Ska du göra två flygningar under samma dag, se till att det är gott om tid för byte (minst 3-4 timmar är mitt råd).

8
Allra störst är lågprisflyget i Nordamerika, Europa, Asien och Australien. Däremot är det ännu inte så många lågprisbolag som flyger interkontinentalt (mellan olika världsdelar), fast några finns, till exempel från Europa till USA, Nordafrika och ett par till Asien. Sedan börjar det bli fler och fler lågprisflyg mellan Asien och Australien.

9
Om du flyger mellan två länder utanför Europa bör du kolla visumreglerna. För att bli insläppt i (eller få visum till) en del länder, måste du kunna visa upp en flygbiljett ut ur landet. Hör med landets ambassad, om det exempelvis går bra att visa upp en utskrift av en e-biljett. En utresebiljett krävs för att bli insläppt i bland andra Australien och Nya Zeeland .

10
Det skadar aldrig att även kolla upp flygpriser hos "de vanliga flygbolagen", eftersom även de kan ha bra priser emellanåt.
Document Actions
Log in


Forgot your password?
 
« August 2019 »
August
MoTuWeThFrSaSu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031